Marten Lenzes Koopmans

Marten Lenzes Koopmans

Op het oude kerkhof van Fochteloo staan ze mooi naast elkaar: de grafmonumenten van Lenze Hendriks Koopmans, zijn vrouw Mettje Hendriks Dorprechter en hun beide zoons Hendrik en Marten.

Lenze (ook Lense) Koopmans trouwt in 1852 op 12 mei (= Oolde meie!) met Mettje Dorpregter. Zij krijgen tussen 1852 en 1867 acht kinderen.

Vader Lense verloor bij de raadsverkiezingen in 1871 met één stem verschil (182 om 183).

De jaren daarna wint hij met zijn paarden enkele prijzen met harddraverij.

Op 10 juni 1881 belandde hij op ongelukkige wijze met paard en wagen in de vaart, raakte bewusteloos en overleed negen dagen later (de kinderen overleefden het ongeluk).

Drie maanden later werd de turfleverantie voor de school gegund aan zijn weduwe Mettje die met acht kinderen overgebleven was. Zij beurde daarvoor ƒ 3,50 per 1.000 stuks baggelaar.

Op 19 februari 1885 trad voor Mettje een nieuwe periode van rouw in. Haar jongste zoon was bij gelegenheid van de verjaardag van Koning Willem III de klok in de klokkenstoel op het kerkhof aan het luiden. Onverhoopt brak de luidarm af, waarna Marten achterover viel en dood bleef liggen. Hij ligt op slechts enkele meters van de klokkenstoel begraven.

Marten was ongehuwd. Zijn eveneens ongehuwde broer Hendrik Klazes overleed op 43-jarige leeftijd 13 jaar na zijn moeder.

Begraafplaatsen Oosterwolde en Fochteloo